RSS

Kerana Air Gau .. Guru dimarahi.

12 Apr

air-gauTanpa disangka rupanya hidangan Air Gau kepada VIP di Kejohanan Olahraga peringkat Negeri Pahang menimbulkan kemarahan kepada Pengarah Pendidikan Negeri Pahang.

Difahamkan insiden berlaku sejurus sebelum upacara perasmian kejohanan di Kompleks Sukan Bandar Jengka 25 March lalu. Air Gau dihidang dan dipersilakan minum kepada tetamu untuk merehatkan diri.

Malangnya, ia gagal menyejukan tetamu sebaliknya mengundang kemarahan, melihat sahaja botol air minuman berjenama Gau dihidangkan kepadanya, Tuan Pengarah menyinga memarahi pihak urusetia. Pengetua sekolah yang menjadi urusetia ‘tumpang sekaki’ memarahi guru terlibat . Biasalah bagi kaki bodek, bila Tuannya marah, dia turut marah sama !

Diantara kata-kata Tuan Pegarah kepada guru berkenaan ialah “ Hey! ada unsur-unsur politik ke ni?” dengan nada yang marah. Oleh kerana perasaan marahnya sedang membara menguasai dirinya, Maka upacara perasmian yang diadakan telah ditiadakan acara doa seperti mana lazimnya.

Suasana di Kompleks berkenaan menjadi sunyi sepi selepas perasmian disempurnakan. Namun sesuatu yang aneh telah berlaku apabila ribut dan hujan lebat turun disertai kilat sambar menyambar berlaku dengan tidak semena-mena membuatkan semua yang hadir termasuk Tuan Pengarah sendiri senyap dan berpandangan sesama sendiri dengan nada kehairanan.

Penulis difahamkan, Air Gau tidak ada kaitan langsung dengan parti politik, PAS . Kata-kata Tuan Pengarah yang melebelkan air Gau sebagai ada unsur politik PAS adalah tidak benar. Kata-katanya mendedahkan siapa dirinya, kegagalanya mengawal perasaan menunjukkan betapa lemahnya mental dan betapa ceteknya pengetahuan amnya. Lebih jauh layakkah dia menjadi pengarah kerana sikap panas Barannya itu?

Untuk pengetahuan Tuan, Air Gau adalah air minuman terbaik kerana kandungan manirelnya yang tinggi berbading dengan air minuman lain dipasaran. Air Gau dijual di kebanyakkan kedai runcit, pasaraya dan juga di stesen minyak petronas. Ia adalah satu-satunya air minuman yang diusahakan oleh orang Melayu/Bumiputera iaitu sebangsa dengan Tuan Pengarah sendiri.

Difahamkan guru yang memilih air gau sebagai air minuman pada majlis tersebut tidak pernah menduga sama sekali insiden sedemikian boleh berlaku dan dia tidak pernah terfikir akan terjadi demikian. Mungkin jika guru berkenaan tahu demikian jadinya dia tentu lebih rela membeli air jenama lain yang lebih murah harganya iaitu air paip yang disuling atau air dari sisa kumbuhan najis (Ne Water) yang diimpot dari Singapura atau air minuman berlambang dacing untuk dihidangkan kepada Tuan Pengarahnya!, Asalkan bukanya Air Gau yang menjadi punca kemarahan Tuan Pengarah.

Dikalangan guru-guru kemarahan Tuan Pengarah bererti mala petaka bagi mereka, maklumlah Tuan Pengarah ada kuasa besar untuk menghukum guru-guru mengikut kehendak hatinya. Orang berkuasalah katakan!.

Bagi penulis, sikap Tuan Pengarah berkenaan amat tidak rasional, sikap Tuan sebenarnya bersikap lebih sudu dari kuah, lebih Umno dari Umno, Jenama Air Gau adalah air minuman terkenal, ia diminum oleh semua tanpa mengira parti politik dan agama dan bangsa, airnya berkhasiat dengan kandungan manirel yang tinggi tetapi dijual pada harga air minuman!. Kenapa perlu marah-marah hanya kerana hidangan air Gau? Jika anda berjiwa besar!

Jika air gau ia ada kaitan dengan PAS sekalipun, Tuan Pengarah tidak perlulah marah-marah dihadapan umum kerana ia tidak akan menukar jenama air berkenaan, ia tetap air untuk diminum, ia bukan air Haram, kecualilah Tuan Pengarah itu mengharamkanya berdasarkan kitab Umno miliknya.

oleh Basiron Abdul Wahab

 
Tinggalkan komen

Posted by di 12 April 2009 in BERITA PAHANG

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: