RSS

Perlembagaan Pas tidak perlu dipinda: Ust. Azizan

25 Feb

ALOR SETAR – Perlembagaan Pas tidak perlu dipinda dan masih relevan walaupun sudah lama diguna pakai dalam pentadbiran Pas.

Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, desakan sesetengah pihak yang mahu Perlembagaan Pas dipinda semata-mata kerana tidak puas hati terhadap sesuatu isu tidak perlu dilayan, kerana ia hanya membuang masa.

“Tidak perlu pertikai sesuatu tindakan yang dibuat berlandaskan perlembagaan parti. Mereka yang mahu perlembagaan dipinda sebenarnya tidak faham mengenai perlembagaan dan anggap ianya boleh diubah sesuka hati,” katanya.

Azizan yang juga Menteri Besar Kedah mengulas kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang mahu pindaan perlembagaan parti dibuat supaya Jawatankuasa Disiplin bukan terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Pas Pusat.

Ini kerana beliau dikritik hebat oleh beberapa pemimpin parti itu berikutan keputusan jawatankuasa yang diterajuinya terhadap Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad pada 29 Januari lalu, yang dianggap berat sebelah.

Azizan berkata, Pas Pusat tidak perlu mengikut telunjuk pihak tertentu dan memenuhi permintaan tidak berasas seperti itu, sehingga mahu mengubah perlembagaan untuk memuaskan hati segelintir pihak.

Menurutnya, pindaan boleh dibuat tetapi bukan disebabkan oleh ketidakpuasan pihak tertentu yang mempertikai perkara-perkara yang termaktub dalam perlembagaan.

“Pinda boleh tetapi jangan disebabkan oleh tidak puas hati, sebab itu nak dipinda. Jangan layan permintaan seperti itu. Mustahil kita dapat puaskan hati semua pihak,” katanya.

Azizan berkata, sekiranya isu ini dibawa berbincang dalam mesyuarat bulanan Jawatankuasa Kerja Pusat, ia hanya membuang masa.

“Sebelum ini tiada masalah pun, disebabkan segelintir pihak, habis kacau bilau. Yang buat kacau ni pun, muka-muka baru. Orang lama tak bersuara pun,” katanya.

Menurutnya, perlembagaan parti sepatutnya dihormati dan tidak perlu dijadikan isu politik demi kepentingan pihak tertentu.

Azizan berkata, sebelum ini, kes yang dihadapkan dalam Jawatankuasa Disiplin termasuk pemecatan keahlian tidak pernah dipertikai, dan ini menunjukkan kesepakatan dalam kalangan ahli.

“Ada yang dipecat sebelum :ini tetapi orang itu tak pula membantah, atau pertikai keputusan dan tidak suruh pun pinda perlembagaan sebab tidak puas hati. Tidak perlu kita layan kehendak peribadi sebab: akan merosakkan parti,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/com/content/story6850588.asp

 
Tinggalkan komen

Posted by di 25 Februari 2010 in 5 NEGERI PR

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: