RSS

Persepsi buruk terhadap Islam dan undang-undang Islam

17 Nov

Oleh Chegu Zul

Persepsi dan prasangka buruk terhadap Islam dan undang-undang islam akan sedang dan terus berlaku sepanjang zaman serta sepanjang hayat manusia. Ini kerana mereka yang berpersepsi sedemikian ‘buta’ dan belum mengenal Islam dan Keadilan dalam islam itu sendiri.

Dalam semua perkara islam akan dipersalahkan dan dipunca masalahkan. walaupun punca masalah itu adalah daripada mereka sendiri. Apatah lagi jika pembabitan sesuatu kes itu berlaku adalah di kalangan bukan islam sendiri.

Laporan daripada Malaysiakini, menyentap kesyahduan pagi Adil Adha, iaitu dikala seluruh umat islam sedunia merayakan pengorbanan mereka. Maka dikala itulah satu tulisan yang menyentuh perasaan ditulis dalam laman sesawang yang popular di tanah air kita ini. Walaupun tulisan itu melaporkan atau memetik suatu kes pertikaian dalam keluarga bekas islam.

Laman sesawang ini adalah laman yang paling diminati selepas era reformasi. Bagi penulis setiap hari akan melayari laman ini kerana berita yang cepat dan pantas daripada media cetak dan media internet yang lain. Dan ramai yang meminati sesawang ini juga.

Namun, tulisan berbaur prasangka buruk kerana sikap penulis yang memihak dan menyandarkan serta memperkuatkan tulisan dengan tokoh muda PKR lelaki bukan beragama Islam bersimpati atas apa yang berlaku dalam soal kekeluargaan Islam.

Yakni peceriaan antara seorang mualaf , isterinya kekal dalam Islam dikatakan menggunakan mahkamah syariah dan polis ‘bagi merampas’ anak mereka.

Mahkamah sivil memenangkan sibapa, dan mulai 2007 sibapa diberi hak penjagaan sepenuh oleh mahkamah sivil negara ini. Pihak ini mahu siibu serta agensi penguatkuasa serta majlis agama islam negeri lebih menghormati keputusan mahkamah sivil.

Apa yang dimusykilkan oleh penulis adalah penulis rencana ini meletakkan pertikaian kes keluarga ini mengistilahkan Islam merampas, Islam mencabul, Islam Menceroboh undang-undang sivil dan melanggar perlembagaan. Dengan meletakkan satu persepsi bahawa agama Islam itu sebagai perampas hak orang.

Islam agama penceroboh yang sentiasa kasar, sentiasa tidak hormati perlembagaan negara. Atau lebih jauh lagi Islam amalkan undang-undang rimba, bagi mencapai hajat dan halalkan matlamat Islam mereka. Inilah paparan halus yang cuba disampaikan oleh penulis ini. Bagi kita adalah sesuatu yang jauh menyimpang dan tidak kena serta terterlaluan persepsi tulisannya.

Bagi kita apalah yang mahu dihairankan kerana penulis rencana ini pun bukan beragama islam, sememanglah pandangan serta persepsinya begitu. Apa pun alasan yang kita berikan inilah satu paparan cebisan masyarakat bukan Islam dalam negara yang jelas memaparkan bahawa islam adalah agama penganggu, pengacau dan lain-lain. Kerana islam mencuri hak.

Inilah cabaran tentang Islam dan agamanya, walhal jika kita banding-bandingkan Islam dengan agama-agama lain. Banyak buruk agama-agama lain tidak diheret bersama dalam kehidupan mereka.

Apapun kita kena berlapang dada dan berusaha berazam memberi gambaran, contoh dan sebagainya sehingga Islam terangkat menjadi agama peradaban di seluruh dunia kembali. islam kembali gemilang. Insyallah

Ibu bapa guna mahkamah syariah ‘rampas’ anak

Trend ‘merampas’ kanak-kanak bagi membolehkan seseorang yang menukar agama mereka kepada Islam mendapatkan anak mereka semula setelah bercerai dengan pasangan bukan Islam dengan bantuan beberapa agensi didakwa semakin membimbangkan.

Naib Ketua Pemuda PKR Kedah, Gooi Hsiao Leung yang membuat dakwaan itu berkata lebih menakutkan apabila kanak-kanak itu pula kemudiannya diislamkan sehingga menimbulkan kekalutan berhubung tafsiran undang-undang.

“Ibu atau bapa yang beragama Islam itu boleh berbuat demikian kerana berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Syariah yang mencabuli hak perlembagaan dan hak awam ibu atau bapa yang bukan beragama Islam berhubung anak mereka,” kata Gooi.

Menurutnya, perkara itu menimbulkan masalah perlembagaan kerana hak ibu atau bapa bukan Islam seringkali ‘diketepikan’ oleh Mahkamah Syariah.

‘Kekalutan’ itu, tambahnya, akan memaksa ibu atau bapa bukan Islam merujuk ke Mahkamah Syariah sedangkan kuasanya sepatutnya hanya terhad kepada mereka yang beragama Islam.

Menurut Gooi, kejadian merampas kanak-kanak seringkali dibantu oleh institusi lain seperti polis dan majlis agama negeri.

“Apa yang kami cuba perkatakan ialah, jika sesuatu perkahwinan itu dimeterai mengikut undang-undang sivil, sebarang pertelingkahan rumah tangga, termasuk hak penjagaan kanak-kanak sepatutnya diputuskan oleh mahkamah sivil,” katanya.

“Mahkamah Syariah tidak sepatutnya campur tangan dan mencerobohi bidang kuasa mahkamah sivil.

“Ini adalah trend yang membimbangkan kerana ada perkembangan di mana Mahkamah syariah terus mencabar bidang kuasa mahkamah sivil,” katanya.

Gooi, yang seorang peguam merujuk kepada kes di mana seorang mualaf Fatimah Fong, 28, baru-baru ini ‘melarikan’ anaknya yang berusia tujuh tahun dari sekolah.

Anak itu , Tan Yi Min, telah menetap dengan bapanya, Tan Cheow Hong, 36, sejak 2007, apabila pasangan itu bercerai.

Sepanjang tempoh berkenaan, ibunya didakwa jarang melawat anaknya dan Yi Min telah dipelihara oleh ayahnya, ibu dan kakak Tan yang menetap di Buuerworth manakala Fatimah pula tinggal di Kuala Lumpur.

Gooi berkata guru dan pengetua sekolah Yi Min cuba menghalang kanak-kanak itu daripada ‘dilarikan’ tetapi gagal kerana ibunya mempunyai perintah daripada Mahkamah syariah.

“Ibu kanak-kanak itu datang dengan membawa perintah Mahkamah Syariah Shah Alam dan diiringi serta dibantu oleh perwakilan daripada majlis agama dan polis,” katanya.

“Bapanya tidak pernah dimaklumkan oleh prosiding Mahkamah Syariah dan tidak ada sebab bagi isterinya bertindak sedemikian dengan penuh kerahsiaan dan tergesa-gesa dalam mengambil kanak-kanak itu,” katanya.

 
Tinggalkan komen

Posted by di 17 November 2010 in ISU SEMASA

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: