RSS

Ahmad Zahid Hamidi Diminta Usah Jadi Seperti Ketam

04 Ogo

Oleh: sripetaling

Kuala Lumpur, 3 Ogos 2011 – Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Dato’ Tuan Guru Haji Harun Taib (gambar) menegaskan bahawa UMNOlah yang sepatutnya mengikut Ulamak dan bukan menyuruh ulamak mengikut parti itu.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Naib Presiden UMNO dalam Utusan hari ini yang bertajuk “Hukum: Ulama dinasihat tidak berpihak kepada parti politik

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang dipetik berkata “Berilah nasihat tanpa kira kumpulan atau parti politik tertentu. Bukannya jika sesuatu parti itu membuat maksiat, ulama yang memihak kepada parti itu membiarkannya tetapi bertindak sebaliknya jika parti lain membuat perkara sama.”

Dato Tuan Guru Haji Harun Taib berkata: “Orang yang bukan ulamak hendaklah mengikut para ulamak muktabar dan meminta nasihat daripada mereka dan bukannya mengarahkan para ulamak mengikut telunjuk UMNO”.

Beliau meminta agar Ahmad Zahid Hamidi jangan menjadi seperti ketam yang mengajar anaknya supaya berjalan betul.

Seterusnya beliau menjelaskan tentang peranan ulamak sepertimana yang diriwayatkan di dalam hadis dengan berkata: “Seperti mana yang diriwayatkan di dalam hadis … Ulamak di atas muka bumi ini saling tak tumpah seperti bintang di langit, mereka dijadikan petunjuk oleh sesiapa berjalan di darat dan di laut, jika bintang tersebut tidak ada maka hilanglah panduan bagi mereka yang berada di darat dan di laut”.

“Ulamak yang muktabar ialah ulamak yang mempertahankan dan menyampaikan kebenaran berdasarkan sumber al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w”, ujar beliau lagi yang juga merupakan Adun Manir.

 
Tinggalkan komen

Posted by di 4 Ogos 2011 in MINDA PEMIMPIN, POLITIK

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: