RSS

UMNO Pewaris Penjajah

13 Sep

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, YB. Dato’ Tuan Guru Haji Harun Taib (gambar) menyifatkan UMNO adalah pewaris kepada sistem yang ditinggalkan oleh penjajah.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas situasi terkini di tanahair berkenaan dakwaan bahawa hanya UMNO adalah pejuang kemerdekaan. Ianya seolah-olah menafikan peranan golongan lain yang turut berjuang untuk mencapai kemerdekaan di negara ini.

“Apa yang kita lihat melalui sejarah ialah kemerdekaan diberikan kepada orang Melayu oleh orang putih kepada golongan yang paling mereka (British) percayai pada waktu iaitu UMNO, British sudah tentu akan memastikan bahawa bukan sahaja kepentingan politik mereka akan terjaga bahkan akan memastikan agar ekonomi British juga turut akan dijaga. UMNO dilihat sebagai pihak yang paling sesuai setelah kemerdekaan untuk menjaga kepentingan ini, British tidak percaya kecuali kepada hanya UMNO sahaja untuk menjaga kepentingan mereka”, kata beliau ketika ditemui di Kuala Lumpur baru-baru ini.

“Saya ingin ingatkan kepada seluruh orang Melayu di Malaysia… bahawa sistem perlembagaan yang meletakkan pihak sultan hanya mempunyai kuasa yang terhad adalah berpunca kerana UMNO, UMNO ketika ingin memperolehi merdeka daripada British bersetuju untuk mengikut sistem yang diamalkan di British di mana raja hanya memegang  jawatan terhormat dan hanya mempunyai kuasa yang terbatas dalam pentadbiran”, ujar beliau lagi.

 
Tinggalkan komen

Posted by di 13 September 2011 in MINDA PEMIMPIN

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: