RSS

Bukan Islam Diseru Bersama PAS Memperjuangkan Hak Beragama Rakyat Malaysia

07 Okt

 Bukan Islam diajak dan diseru untuk bersama-sama berjuang bersama PAS bagi memastikan hak dan kewajipan beragama setiap penganut agama di Malaysia dapat dilaksanakan secara adil.Demikian seruan Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr. Khairuddin Razali.

Antara hak dan kewajipan beragama tersebut bagi orang Islam ialah pelaksanaan undang-undang jenayah HUDUD bagi penganut Islam terhadap penjenayah di kalangan orang Islam.

Hak dan kewajipan ini mesti dihormati oleh bukan Islam sebagaimana Islam menghormati hak dan kewajipan beragama penganut-penganut agama lain.

Umat Islam berhak melaksanakan undang-undang jenayah HUDUD yang melibatkan pencuri, perompak, penzina dan peminum arak di kalangan orang Islam.

Dalam konteks Malaysia meskipun secara umumnya seolah ada halangan di peringkat perlembagaan negara, hak ini perlu diberikan untuk dilaksanakan di negeri yang dimenangi oleh PAS secara majoritinya menerusi peruntukan undang-undang Islam di peringkat negeri.

Keadaan ini memerlukan sokongan majority ahli parlimen untuk meminda perlembagaan dengan membenarkan ianya dilaksanakan di peringkat negeri atas nama peruntukan peringkat negeri.

Pelaksanaan undang-undang jenayah HUDUD adalah satu usaha bersama oleh umat Islam untuk menangani pelbagai masalah jenayah berat melibatkan harta, maruah, akal dan nyawa manusia yang semakin meruncing dewasa ini kerana kegagalan undag-undang sedia ada menanganinya.

 
Tinggalkan komen

Posted by di 7 Oktober 2011 in MINDA PEMIMPIN, Penerangan Pusat

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: