RSS

Orang media jangan halang ‘sempadan Allah’

18 Okt

HKR-PGU100k Sidang Media Presiden PAS

 KUALA TERENGGANU – PAS memberikan peringatan kepada semua pihak, melaksanakan undang-undang Islam termasuk undang-undang Hudud dan Qisas, adalah suatu tanggungjawab agama yang mesti dilaksanakan.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kewajipan tersebut merangkumi semua orang yang beragama Islam, termasuk orang media yang beragama Islam.

Beliau menegaskan, hudud adalah hukuman ciptaan Allah SWT untuk manusia sebagai sempadan dari Tuhan, bukan ciptaan manusia itu sendiri.
“Wajib bagi orang Islam termasuk awak (wartawan) sendiri, bukan kepada saya sahaja tetapi termasuk media sendiri.

“Media orang Islam kena berjuang ke arah ini. Jangan media orang Islam ini menakutkan orang bukan Islam. Itu silap dan salah kita dengan ugama (Islam) kita .

“Hudud itu maknanya sempadan yang dibuat oleh Tuhan. ‘Sempadan’ yang Tuhan buat dan kita (manusia) tidak boleh langkah sempadan itu,” tegasnya pada satu sidang media selepas Majlis Perasmian Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno (PGU100K) di Pantai Pandak Chendering, dekat sini, pada Sabtu 15 Oktober.

Menurutnya, penentangan terhadap hudud sama seperti berkempen kepada orang ramai agar tidak pergi menunaikan ibadah haji.

Katanya, sudah tentu tindakan tersebut salah disisi agama Islam kerana itu semua adalah hukum dan peraturan Allah SWT.

“Macam awak (wartawan) kempen orang jangan pergi haji, apa akan jadi, boleh ke? Hudud ini hukum Tuhan, hukum al-Quran yang tidak boleh dibuat oleh manusia.

“Hudud ini, hukum quran walau pun ada dalam hadis Nabi. PAS tidak boleh buat,  Ulama’-ulama’ mazhab tidak boleh buat,” jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan dalam hudud terdapat enam perkara yang tidak ada khilaf di kalangan ulama’.

Menurutnya, enam perkara tersebut iaitu mencuri, merompak, berzina, tuduhan zina, minum arak dan murtad.

Namun begitu, katanya persepsi umum terhadap hudud kebanyakkan memahami sebagai hukuman potong tangan sahaja.

“Banyak orang faham hudud potong tangan sahaja. Hudud ini ialah enam perkara yang tidak ada khilaf iaitu mencuri, merompak, berzina, tuduhan zina, minum arak dan murtad. Semua sekali telah ada dalam hudud,” ujarnya.

 
Tinggalkan komen

Posted by di 18 Oktober 2011 in MINDA PEMIMPIN, Penerangan Pusat

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: