RSS

Rahim Noor dakwa Nik Aziz ‘bapa kafir’

09 Mei
KOTA BHARU – Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa menyifatkan tindakan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor yang menggambarkan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ‘bapa kafir’ mempunyai unsur dendam.

Malahan kata Husam, Rahim tidak layak mengeluarkan pendapat tentang Islam kerana tidak mempunyai pengetahuan mengenai hal ehwal agama.

“Kita dalam Pakatan Rakyat lebih berpegang kepada konsep kesopanan dan akhlak. Cara kita bertindak balas adalah dengan cara yang boleh diterima masyarakat,” kata beliau pada sidang media di JKR 10 di sini, semalam.

Rahim dalam sebuah akhbar semalam menuduh Nik Abdul Aziz sebagai ‘bapa kafir’ apabila dilihat cuba mengelirukan umat Islam dengan menyatakan bahawa wajib untuk menyokong perhimpunan Bersih 3.0.

Husam turut kesal terhadap fenomena politik negara yang dilihat berkembang di luar batas-batas agama dan moral.

“Hampir setiap hari ada sahaja caci maki dan kata nista yang tidak bertanggungjawab serta tuduhan liar berunsur seks keterlaluan selain gambar tidak munasabah disiarkan sejak Mac 2008 oleh media utama negara,” katanya.

Menurutnya, sebagai rakyat negara ini, beliau merasakan sudah tiba masanya amalan kotor seperti ini ditamatkan, namun perkara itu tidak akan terlaksana selagi tidak mempunyai moral yang tinggi.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi, Dr Mohamed Fadzli Datuk Hasan berkata, Pas Kelantan mengutuk tindakan Rahim dan menyifatkan ia tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang bekas ketua polis.

“Beliau tidak layak untuk bercakap mengenai Islam dan kafir, siapa dia nak melabelkan orang Islam atau kafir, siapa dia Islam atau kafir sedangkan umum sudah mengetahui latar belakang dia sejak menjadi Ketua Polis Negara,” katanya.

 
Tinggalkan komen

Posted by di 9 Mei 2012 in 5 NEGERI PR

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: