RSS

Rakyat Daif ‘Tiada Bekalan Air Dan Letrik’ Di Pekan – Mana Janji BN

07 Nov
Orang ramai terkejut dengan pendedahan panas oleh akhbar Sinar Harian (Pahang) pada Sabtu 3 November lalu berkaitan kedaifan hidup rakyat Pekan yang terletak dalam kawasan Parlimen Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Tun Razak. Artikel yang bertajuk “Rumah Daif Tempat Berlindung”, sekeluarga cekal jalani hidup tanpa bekalan air, elektrik dan kediaman usang. Kemiskinan yang berlaku ini sungguh mengejutkan kerana seantero dunia umum mengetahui kawasan parlimen Najib rakyatnya hidup selesa.
Tambahan pula apabila Najib sering melaung-laungkan kesengsaraan rakyat yang hidup di negeri-negeri yang dikuasai pembangkang. Malah, dalam roadshow Jelajah Janji Di Tepati” beliau selama ini pun, Najib sering mendabik dada dengan mengatakan hanya Barisan Nasional (BN) sahaja yang boleh membela rakyat Malaysia.
Beliau juga sering mengherdik dan menghina negeri-negeri yang diperintah oleh pembangkang (Pakatan Rakyat) kononnya tidak pandai mentadbir dan sering berhadapan dengan berbagai masalah terutamanya isu bekalan air. Namun, bagai sesuatu yang tidak dijangka rupanya masalah berkenaan lebih teruk berlaku di negeri Pahang terutamanya kawasan Najib sendiri.
Soalnya, apakah Najib sedar apa yang berlaku dan mana perginya laungan “janji ditepati” yang dicanangkan itu agaknya. Inilah yang menjadi kemusykilan kepada orang ramai terutamanya rakyat Pahang yang membaca artikel panas berkenaan sebenarnya. 
Dalam laporan itu, Sinar Harian juga memaparkan gambar kedaifan dan kemiskinan hidup sebuah keluarga terbabit. Kejadian berlaku di Kampung Bentan (Pekan). Keluatga terbabit dipercayai telah mendiami sebuah rumah usang itu sejak lima tahun yang lalu.  Sebelum ini mereka tinggal di sebuah rumah di kampung berkenaan, namun tanah tersebut diambil oleh pemiliknya.
Ini menyebabkan mereka terpaksa tinggal dalam keadaan yang cukup menyayatkan hati. Malah, lebih menyedihkan keluarga terbabit hanya bertemankan cahaya pelita atau lilin (tiada bekalan elektrik) pada waktu malam serta hanya menggunakan air telaga (tiada bekalan air) untuk urusan harian seperti mandi, memasak dan sebagainya.
Difahamkan, keluarga berkenaan hanya menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM100 sebulan serta wang zakat daripada Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) sebanyak RM200 sebulan. Malah, laporan juga menyebut mereka sudah lebih setahun berulang alik memohon Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) dan Rumah Mesra Rakyat (RMR), namun masih tiada jawapanhingga hari ini.

[Apa yang dipaparkan ini sungguh memalukan sebenarnya. Bayangkan, selama ini rakyat dimomokkan kononnya hanya BN sahaja yang boleh membawa pembangunan. Namun, hakikatnya inilah yang berlaku selepas beberapa penggal Najib menjadi Ahli Parlimen Pekan.
Orang Melayu hidup dalam kedaifan, sebaliknya yang kaya raya ialah warga Kemboja yang kini begitu ramai bermastautin di kawasan itu. Bahkan, kini ekonomi Pekan dikuasai oleh pihak terbabit dan mereka juga sudah membeli tanah-tanah orang Melayu Pekan sekarang. Inilah yang dikatakan “kera di hutan di susukan, anak di rumah mati kelaparan”.
Apakah semua ini fitnah atau kenyataan?. Kami juga mempunyai banyak laporan kedaifan orang Melayu di Pekan yang kini dianaktirikan oleh kerajaan sendiri. Mereka memohon “tanah sekangkang kera” pun tidak dilayan, sebaliknya warga asing diberi muka untuk memiliki beribu-ribu ekar tanah dengan pembukaan banyak penempatan baru di kawaan terbabit.
Semua ini adalah bukti bahawa Najib sebenarnya “cakap tak serupa bikin”. Rakyat perlu bijak membuat pilihan dan jangan terus terpengaruh dengan omongan kosong janji tidak ditepati oleh beliau lagi. Lakukan perubahan pada pilihanraya umum akan datang jika mahu nasib dan masa depan kehidupan agar lebih terjamin].
 
Tinggalkan komen

Posted by di 7 November 2012 in BERITA PAHANG

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: