RSS

PAS bimbang ‘Projek IC’ di Selangor

24 Jan

KUALA LUMPUR: PAS mendesak Kerajaan Pusat menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat isu pendatang asing diberi hak kerakyatan (IC) di Selangor dan negeri­negeri di Semenanjung Malaysia yang menunjukkan pertambahan luar biasa dalam daftar pemilih pilihan raya.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, hal tersebut wajar dilaksanakan kerana berlaku pertambahan mendadak jumlah pemilih baru termasuklah di Negeri Selangor.

“Jika ribuan pendatang asing di Sabah dengan mudah boleh diberi kerakyatan yang pada awalnya ini dianggap fitnah dan mainan pembangkang, maka tidak mus­tahil agenda sulit ini boleh menjalar ke sini (Semenanjung Malaysia),”tegasnya di Pejabat Harakah Isnin lepas.

Katanya, dengan pertam­bahan pemilih yang ketara di Selangor, serta banyak bukti dan penemuan tentang pemberian IC kepada warga asing di negeri ini, amat wajar kerajaan juga menubuhkan RCI dan siasat sehingga akar umbi.

“Projek IC” yang diper­katakan sejak lama dulu, kini kian terbongkar hasil siasatan rapi RCI dan modus operandinya tiada banyak beza dengan kes­kes pemberian IC di Selangor muktahir ini, ujarnya.

Katanya, keghairahan Umno­BN untuk merampas kuasa di Selangor dalam PRU13, ada kemungkinan kaedah “Projek IC” akan digunakan bagi mencapai tujuan itu.

Salahuddin berkata, pengakuan Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap “Projek IC” suatu yang serius kerana ia mencerminkan Umno­BN selama ini sanggup “men­jual” negara demi untuk menang pilihan raya.

Tuntutan supaya RCI ditubuhkan bagi membanteras masalah gejala pen­datangasing di Sabah juga terkandung dalam Buku Jingga dan sudah diper­juangkan Pakatan Rakyat sejak tahun 2009.

Awal tahun lalu, Perdana Menteri Bangladesh, Sheik Hasina Wajed dalam laman rasmi Hal Ehwal badan bukan kerajaan (NGO) Jabatan Perdana Menteri negara itu mendakwa rakyatnya yang bekerja di Malaysia diberi kerakyatan mudah jika mengundi Umno­BN.

Namun, kemudiannya kenyataan itu dipadam selepas 24 jam diterbitkan.

Sumber: pas.org.my

 
Tinggalkan komen

Posted by di 24 Januari 2013 in Penerangan Pusat

 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: